Ludzie z Podgórnej!
18 stycznia 2024
Jestem na półmetku!
20 lutego 2024
Ludzie z Podgórnej!
18 stycznia 2024
Jestem na półmetku!
20 lutego 2024

Obiecałam przybliżyć Wam treningi jakie odbywają się w Akademii Życia i Samodzielności . Przyszedł
czas na kuchnię! Czyli trening kulinarny.

Powiedzenie „Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść” kompletnie się u nas nie sprawdza, wręcz
przeciwnie im więcej uczestników tym więcej smakołyków. Wielokrotnie podczas przyjazdu nowego
mieszkańca słyszymy słowa „ale ja nie potrafię gotować, nigdy tego nie robiłem/nie robiłam”. I otóż
to.. W domach rodzinnych, kochający rodzice tak bardzo chcą zająć się swoim „niepełnosprawnym”
dzieckiem, że wyręczają je we wszystkich czynnościach a zwłaszcza tych kulinarnych. I tu zwrócę się
do rodzin: Kochani! Wasze dzieci czy to te młodsze, czy te starsze dokładnie potrafią to wszystko co
Wy, ale niestety nie mogli się o tym przekonać, ponieważ nigdy nie próbowali!

Przyjeżdżając do Akademii Życia i Samodzielności nagle odkrywają, że potrafią wymyślić i ugotować
obiad nie tylko dla siebie, ale dla całej dziewięcioosobowej grupy. Niesamowite prawda? A wszystko
zaczyna się od pierwszego kroku czyli od pierwszego treningu kulinarnego. Pod okiem i przy wsparciu
asystenta uczestnik znajduje przepis, następnie planuje listę niezbędnych zakupów i realizuje ją w
wybranym przez siebie sklepie. Gdy wszystkie produkty wylądują na stole, wszyscy mieszkańcy
przystępują do wcześniej obmyślonego planu przygotowywania, gotowania i pieczenia. W ruch idą
garnki, patelnie, blachy, przyprawy, tłuczki do mięsa, wyciskarki do czosnku, tarki do warzyw i wiele
innych przyrządów. Tu nie ma rzeczy niemożliwych. Na potrzeby osób z uszkodzeniem rdzenia
kręgowego skonstruujemy innowacyjną łyżkę, widelec, nóż a nawet deskę do krojenia z której nie
ucieknie żaden ziemniak. Gotowanie to nie tylko czas nauki, ale także wspólnego poznawania
siebie, świetna integracja, wymiana umiejętności oraz wiele śmiechu. Każdy znajduje sobie rolę w
której najlepiej się czuje. Jeden chętnie kroi cebulę, inny obiera ziemniaki a jeszcze inny miesza zupę
w ogromnym garnku. Zapachy unoszą się w całym mieszkaniu a nawet na klatce schodowej.
Oczywiście do treningu należy również sprzątanie i przygotowanie stołu. Efektem tych kuchennych
rewolucji są przepyszne, zdrowe zupy, wieloskładnikowe dania, posiłki wegetariańskie oraz ciasta i
desery. Każdego dnia zachwyca nas kreatywność i pomysłowość mieszkańców. Po wielu tygodniach
pobytu jesteśmy pewni, że każdy z uczestników potrafi przyrządzić ciepły posiłek i już nie wypowie
słów „nie potrafię gotować”. Powiem więcej: niejeden z mieszkańców wprawi w zadziwienie swoich
bliskich i pokaże , że niepełnosprawność to nie przeszkoda w kulinarnych wyzwaniach.

Trening kulinarny jak każdy inny jest ważnym elementem projektu realizowanego w Fundacji im
Doktora Piotra Janaszka PODAJ DALEJ. To dzięki takim treningom niezależne, samodzielne życie jest
już tylko na wyciągniecie ręki.

Małgosia Tyczewska

Projekt Akademia Życia i Samodzielności jest współfinansowany z środków Państwowego
Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych